pondělí 31. října 2011

Lekce 1: maršrutky

Nejprve je nutné zmínit, že ministerstvo zahraničních věcí jejich používání nedoporučuje, ale popravdě, jestli jste přežili návštěvu kliniky, grilování a přecházení silnice, tak směle do dalších zážitků!!

Možná vás může zmást, že se maršrutka před vámi pokusí skrýt pod sérii matoucích názvů jako minibus nebo maxi-taxi. Když se nenecháte, tak vězte, že maršrutka je dodávka přestavěná na minibus. Provedení se různí, spolehnout se můžete jen na funkční klakson a obrázek svatého na palubní desce. Obojí se hodí.

Maršrutky jezdí po vyznačených trasách v intervalech, které řidič uzná za vhodné. Proto nikdy nikam nedorazíte včas. Zastavíte je mávnutím. Můžete vyzkoušet světácké laxní mávnutí, jakoby o nic ani nešlo a zůstanete civět na zadní světla. Raději mávejte jako o život! Nikdy nevíte, kdy pojede další!

Po nástupu urychleně vyhledejte a pohodlně se uvelebte na sedadlo u okýnka (doporučuji cestovat z okraje města, kam se snadno dopravíte taxíkem). Pohodlně se uvelebíte jen v případě, že měříte 150cm a méně, jinak se tam pokuste nějak poskládat! Poklepejte na rameno člověku, co sedí před vámi a dejte mu do ruky peníze -minimálně tři fufníky, které překvapivě doputují k řidiči a přeplatek zpět k vám (opakovaně ověřeno a jedna cesta stojí pouhé). A připravte se na překonávání rekordu v počtu dopravních přestupků spáchaných přeplněnou dodávkou, protože řidič je ochoten zastavit naprosto kdekoli a komukoli. Až se budete řítit ulicemi Neměsta a přemýšlet, jak poznáte místo, kde vystoupit. Vězte, že jako orientační bod vám NEposlouží "takový polorozpadlý/nedostavěný barák". Mnohem lepší nápad je, zorientovat se podle MacDonaldu, protože ty jsou ve městě pouze tři.

V případě, ať už jste se zorientovali nebo ne, nastal čas maršrutku opustit, protože určitě nechcete zůstat o samotě s tím divným chlápkem, co tenhle kolotoč řídí. Proderte se dopředu a slušně požádejte řidiče, ať zastaví, což se s největší pravděpodobností mine účinkem. Stačí pouhé "zděs", nebo vyčkat, až bude vystupovat někdo jiný. Při výstupu se udeříte do čela, protože tahle země není pro velký a v den, kdy se při vystupování vaší hlavě nic nestane jste se sem ASI(za)MILOVALI.

... já se pokaždé ještě bouchnu.

1 komentář: